piątek, 31 października 2008

Pełnoziarniste naleśniki z musem jabłkowo- dyniowym

Dania z dyni miały być dwa, ale zapędziłam się w przetwarzaniu i naprędce wymyśliłam pyszne i sycące śniadanie.

Lubię naleśniki, zwłaszcza te z mąki z graham- typ 1850 (czasami używam też orkiszowej, wtedy naleśniki są delikatniejsze). Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję słodkiej śmietanki- taką akurat, choć dla każdego będzie ona inna.

Naleśniki z pełnej mąki są bardzo sycące i mają zdecydowany smak. I to właśnie spowodowało, że postanowiłam spróbować połączyć je z delikatnym i słodkim musem z jabłek i dyni. Doskonale muszą smakować na śniadanie, o czym już wkrótce się przekonam, choć doskonale prezentowałyby się jako podwieczorek lub kolacja. Do dzieła!


Pełnoziarniste naleśniki z musem dyniowym (6 szt.):
* 400ml mleka
* 1 jajko
* mąka graham typ 1850 (lub orkiszowa)
* szczypta soli

* tłuszcz do smażenia

Mus dyniowy:
* 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
* 2 duże kwaśne jabłka

* cukier lub fruktoza
* cukier wanilinowy
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* ew. cynamon do smaku


Dynię dusić z odrobiną wody, aż będzie miękka, po czym rozgnieść widelcem. Dodać obrane z skórki, pokrojone jabłka. Gotować do miękkości. Posłodzić wedle upodobań. Dodać sok z cytryny, cukier wanilinowy i cynamon. Smażyć do uzyskania konsystencji dżemu, po czym zmiksować na gładki mus.

Składniki ciasta naleśnikowego połączyć: jajko roztrzepać z odrobiną mleka i solą. Miksując dodawać mąkę i mleko (uważać, żeby ciasto nie było za gęste). Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło.
Naleśniki smażyć z obu stron na teflonowej patelni posmarowanej tłuszczem. Nałożyć mus i składać w trójkąty. Tak złożone można dodatkowo jeszcze podpiec na patelni. Podawać z kleksem śmietany, posypane cukrem.

Brak komentarzy: